
Training Jeugdzorg Medewerker
De jeugdzorgwerker is een duizendpoot en moet beschikken over veel vaardigheden. Binnen jeugdzorg zijn veel wisselingen gaande die onder meer voortkomen door de wijzigingen binnen de Wet Maatschappelijke ondersteuning(WMO).De jeugdzorgwerker komt in aanraking met kinderen van uiteenlopende leeftijden en niveaus en dan hebben we het nog niet eens over de verschillende settingen die Nederland rijk is.
lees verder
Eén ding hebben ze gemeen en dat is dat ze allemaal wel eens te maken krijgen met mentale of fysieke agressie. Hierop te handelen is lastig, omdat je dit eigenlijk helemaal niet wilt. Je wilt ervoor de kinderen zijn en ze verder op weg helpen, ook in dit proces gaat dit met vallen en opstaan. Je ontkomt er soms niet aan, dat je in moet grijpen en op een verantwoordelijke manier moet handelen.
De training jeugdzorgwerker bied hierin vaardigheden. De training gaat in op het herkennen van deze situaties en het eerder kunnen handelen bij ongewenst gedrag. Het de-escalerend handelen is een belangrijk aspect binnen de training, omdat je niet wilt dat een situatie onnodig uit de hand loopt.
Fyment staat voor een op maat gemaakt training in overleg met de klant, maar laat onder andere deze onderwerpen aan bod komen in de training jeugdzorgwerker.
• Het herkennen van gedrag
• De- escalerend werken
• Grenzen aangeven
• Gesprekstechnieken
• Verbale en Non- verbale communicatie
Training zorgmedewerkers
Onze participatiestaat biedt veel voor zorgbehoevenden en daar mogen we trots op zijn in Nederland. De veranderingen in de Wet Maatschappelijke Ondersteuning(WMO), die gericht zijn op een beter zorgklimaat zijn zichtbaar en de medewerkers in het zorgveld merken hier de invloeden van.
Het is een grote omslag en er komt meer verantwoordelijkheid te liggen bij de zorgbehoevenden, die daar niet altijd toe in staat zijn. Dit brengt uitdagingen met zich mee en hierop moet worden geanticipeerd.
lees verder
We kennen in Nederland veel soorten zorgmedewerkers, die in hun eigen gebied zorg verlenen aan zorgbehoevenden. Of je nou werkzaam bent in de ouderenzorg, gehandicaptenzorg, mantelzorg of thuiszorg werkbaar bent, helaas kunnen we er niet omheen dat je regelmatig in aanraking met agressie en geweld in wat voor een vorm dan ook.
Dit hoeft helemaal niet bewust te zijn, denk hierbij bijvoorbeeld aan de dementerende zorg, iemand met een autismespectrum stoornis of iemand vol onbegrip door onzekerheid. Hier moet voor de veiligheid van de cliënt, omstanders en de zorgmedewerker wel op gehandeld en gereageerd worden.
De training zorgmedewerker speelt hierop in en je leert vaardigheden, zodat je hier op een verantwoordelijke en bewuste manier mee om kan gaan.
Fyment staat voor een op maat gemaakt training in overleg met de klant, maar laat onder andere deze onderwerpen aan bod komen in de training voor zorgmedewerkers.
• Het herkennen van “ongewenst” gedrag,
• Omgaan met agressie en geweld,
• Gesprekstechnieken,
• De-escalerend werken


Weerbaarheidstraining met een interculturele blik
Op COA, AZC en AMV-locaties komen mensen uit diverse culturen samen en dit brengt uitdagingen met zich mee. Denk hierbij aan:
•Verschillende communicatiestijlen: In sommige culturen is directheid normaal, terwijl anderen indirect communiceren. Dit kan misverstanden en conflicten veroorzaken.
• Grenzen en weerbaarheid: Niet iedereen heeft geleerd hoe je op een respectvolle manier ‘nee’ zegt of hoe je omgaat met groepsdruk en pesterijen.
• Veerkracht na trauma: Veel bewoners dragen nare ervaringen met zich mee en voelen zich kwetsbaar in een onbekend land, voelen zich alleen en weten zich geen raad.
Lees verder
Weerbaarheidstraining als handreiking. Een intercultureel afgestemde weerbaarheidstraining helpt de hulpverlener om sterker in hun schoenen te staan en beter met de bewoners om te gaan.
In de training leren de hulpverleners o.a. de volgende doelen;
1. Grenzen stellen en aangeven,
2. Het ontwikkelen van zelfvertrouwen,
3. Inzicht krijgen van meerdere culturen en het hier mee om leren gaan; Tijdens de training neemt Rümaine Garcia docente aan de Hogeschool de deelnemers mee en leren de hulpverleners de verschillende normen en waarden van de bewoners, krijgen de deelnemers inzicht in de "Ik en Wij cultuur" en wordt er gesproken over de basisbehoefte van de mens aan de hand van theoretische modellen.
4. Kritisch leren reflecteren naar zichzelf en eigen handelen,
5. Theoretische kennis, leren vertalen aan de praktijk.
6. De hulpverlener als rolmodel, Door casuïstiek en praktische oefeningen ervaren deelnemers hoe ze hun lichaamstaal en stemgebruik kunnen gebruiken tijdens hun dagelijkse werkzaamheden.
Conclusie:
Weerbaarheidstrainingen zijn essentieel voor de medewerkers op COA-, AZC- en AMV-locaties. Door rekening te houden met culturele verschillen en persoonlijke ervaringen, zorgen deze trainingen voor een veilige en inclusieve omgeving waarin iedereen zich gehoord en gerespecteerd voelt.
Training Baliemedewerkers
Als baliemedewerker kom je vaak als eerste in aanraking met de bezoekers binnen jouw bedrijf of organisatie. Je verzorgt hier het eerste contact met je klanten, je geeft informatie en beantwoordt vragen.
In dit proces moet je beschikken over een hoop vaardigheden, om het gesprek goed te laten verlopen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan klantvriendelijk en gerichtheid, communicatieve vaardigheden en je houding. Het is niet altijd vanzelfsprekend dat een gesprek goed verloopt. Je kunt zelfs te maken met verbale en non-verbale agressie door bijvoorbeeld onbegrip.
Lees Verder
Een gesprek kan een onverwachte en niet gewenste wending krijgen, dit gaat soms onbewust en kan heel snel gaan. In dit soort situaties doe je een beroep op je vaardigheden zoals bijvoorbeeld; je lichaamstaal, je stem en taalgebruik. Omgaan met mentale en fysieke agressie vraagt andere vaardigheden.
In training baliemedewerkers leer je vaardigheden en krijg je handvatten, zodat je op een verantwoordelijk manier kan handelen.
Fyment staat voor een op maat gemaakt training in overleg met de klant, maar laat onder andere deze onderwerpen aan bod komen in de training Baliemedewerkers.
• Gesprekstechnieken
• De- escalerend werken
• Verbaal en Non- verbaal communiceren
• Grenzen stellen
• Bewustwording


Training: Docenten
Docenten, leerkrachten, meesters en juffen, het noemen hiervan heeft vaak te maken met de doelgroep en leeftijd waar je aan les geeft. Als docent heb je te maken met vele soorten kinderen, hierbij bijvoorbeeld te denken aan leeftijd, cultuur en niveau. Je bent onderdeel van hun opvoeding en je leert ze normen en waarden. Je bent sociaal en wilt graag een goede sfeer in klas en het iedereen naar het zin maken, want een gezonde sfeer in het lokaal bevorderd te leerprestaties.
Lees Verder
Dit betekent niet dat, dit altijd maar vanzelfsprekend is en het is dan ook hard werken. Het is niet te ontkennen dat de toename van agressie en geweld ook steeds meer toeneemt binnen en buiten de scholen. Het gebeurt regelmatig bij leerlingen onderling, maar steeds vaker worden ook de docenten op de proef gesteld. Bij leerlingen onderling begint dit vaak met een geintje, maar loopt het vaak uit tot iets structureels en dan praten we al gauw over pesten. Ook de lesgever moet het steeds vaker ontgelden en het ontbreken van respect lijkt soms wel de standaard te worden.
Dit heeft veel gevolgen voor de docenten, dit is vaak terug te zien in het ziekteverzuim door afwezigheid door bijvoorbeeld stress, angstaanvallen of depressies.
Fyment staat voor een op maat gemaakt training in overleg met de klant, maar laat onder andere deze onderwerpen aan bod komen in de training docenten. De training houdt rekening met de wettelijke kaders en huisregels van de school.
• Het herkennen van gedrag,
• Bewustwording eigen handelen,
• De-escalerend werkend,
• Positionering,
• Handvatten voor omgaan met fysiek geweld,
• Grenzen aangeven.
Training: Ambulante Zorg Medewerkers
Het aantal mensen wat werkzaam is, in de hulpverlening in welke vorm dan ook is groot en daarnaast is het ook één van de snelst groeiende sectors van ons land. Zorgwerkers zijn elke dag weer in de weer voor een zorgbehoevende en doen dit met liefde, passie en professionaliteit.
Lees Verder
De ambulante zorgwerker is veelal buiten de deur en komt veel bij de cliënten over de vloer. Hierdoor komen ze in veel verschillende situaties terecht uitlopend van comfortabel naar minder comfortabel. Met minder comfortabele of zelfs gevaarlijk situaties in de vorm van agressief gedrag weten mensen vaak niet goed om te gaan. Het gedrag bij cliënten komt vaak voor uit een complexe gedragsproblematiek of door het onder invloed zijn van middelen.
Denk hierbij aan; seksuele intimidatie, agressief gedrag, onbegrip enz. Dit laatste hoeft niet alleen van de cliënt te zijn, maar kan ook komen van het netwerk van de cliënt die het niet eens zijn met een beslissing.
Dit soort situaties overkomt de ambulante zorgwerker en dan te handelen is vaak moeilijk. Doordat de ambulante zorgwerker in veel verschillende soorten ruimtes en situaties komt en vaak niet weten wat zei aantreffen is het moeilijk om hierop te anticiperen.
In de training ambulante zorgwerker leer je vaardigheden en krijg je handvatten, zodat ie in deze situaties op een veilige en bewuste manier kan handelen.
Fyment staat voor een op maat gemaakt training in overleg met de klant, maar laat onder andere deze onderwerpen aan bod komen in de training Ambulant zorgwerker.
• Het herkennen van gedrag,
• De- escalerend werken,
• Grenzen aangeven,
• Gesprekstechnieken,
• Veiligheidscan vreemde ruimtes,
• Seksuele intimidatie,
• Positionering.

“Ik was op zoek naar persoonlijke begeleiding en vond bij Fyment precies wat ik nodig had. De trainers hebben me geholpen om mijn doelen te bereiken en mijn kennis te vergroten.”
[Jan Jansen]